DISTRIBUIE PE FACEBOOK

UPDATE

Alte cinci noi persoane au fost arestate in noaptea de vineri spre sambata dupa decapitarea unui profesor de istorie in apropierea unui colegiu dintr-o suburbie vestica a Parisului, ridicand la noua numarul persoanelor retinute in acest dosar, informeaza AFP, citand o sursa judiciara. Numele profesorului este Samuel Paty, el avea 47 de ani.

Printre cele cinci persoane figureaza doi parinti musulmani ai unui elev de la colegiul din Conflans-Sainte-Honorine, unde lucra victima. Aceste persoane avusesera un diferend cu profesorul in legatura cu caricaturile profetului Mahomed pe care acesta le aratase in clasa.

Cei doi parinti au realizat un videoclip in care l-au catalogat drept „bandit” pe profesor. Videoclipul a fost apoi distribuit pe retelele de socializare de catre moschee.

Profesorul ii invitase pe elevii care sunt musulamni sa iasa din clasa pentru ca urma sa prezinte caricaturile cu Mohamed din Charlie Hebdo in cadrul unei lectii despre libertatea de expresie. Un copil a ramas din greseala in clasa si apoi le-a spus parintilor musulmani ce a vazut. Acestia au facut apoi plangere impotriva profesorului la conducerea scolii.

Réactions en Israël après la mort de Samuel Paty. L'attentat islamiste  commenté à Tel-Aviv. – IsraelValley

Brahim Chnina, unul dintre parintii musulmani, a postat un clip pe Twitter in care l-a catalogat drept „bandit” pe profesorul de istorie: „Ce mesaj a dorit sa le transmita copiilor? De ce un profesor de istorie s-a comportata astfel in fata unui copil de 13 ani? Acest bandit nu ar trebui sa mai ramana in sistemul educational ca sa ii educe pe copiii nostri. Ar trebui sa se educe pe sine”.

Trei persoane din anturajul nefamilial al asasinului au fost de asemenea retinute.

Alte patru persoane, intre care un minor, care fac parte din anturajul familiei suspectului, fusesera arestate anterior la Evreux (nord-vest).

Identitatea atacatorului, asupra caruia s-a gasit un act de identitate, a fost confirmata de anchetatori, potrivit sursei judiciare. Acesta ar fi un cecen rus de 18 ani, nascut la Moscova.

El era cunoscut pentru antecedente de drept comun, dar dispunea de un cazier curat si nu era cunoscut ca extremist.

Parchetul naţional antiterorist a anunţat că s-a autosesizat şi a preluat ancheta deschisă pentru „asasinat în legătură cu o acţiune teroristă” şi „asociere infracţională teroristă criminală”.

Ministrul de interne Gerald Darmanin, aflat în deplasare oficială în Maroc, a revenit imediat la Paris şi a format o celulă de criză.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat la faţa locului în cursul serii.

Atacul intervine la trei săptămâni de la atentatul cu un satâr comis de un pakistenez de 25 de ani în faţa fostului sediu al Charlie Hebdo, soldat cu doi răniţi grav.

Autorul acestui atentat islamist le-a declarat anchetatorilor că a reacţionat la republicarea de către Charlie Hebdo la începutul lui septembrie a caricaturilor cu profetul Mahomed, care au transformat săptămânalul satiric într-o ţintă a jihadiştilor.

Știrea inițială

Un profesor de istorie la colegiul-liceu Bois d’Aulne a fost decapitat, vineri, lîngă Paris, după ce, de curând, le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Profetul Mohamed, în timpul unei ore de liberă exprimare. Acestea au fost publicate de revista satirică Charlie Hebdo.

În jurul orei 17:00, în Eragny, o comună din suburbiile de nord-vest ale Parisului, un echipaj de poliţie a văzut un individ care purta un cuţit. Când poliţia i-a cerut să pună arma jos, el a refuzat.

Prentru că era „agresiv şi ameninţa,” acesta a fost împuşcat, iar lângă el, poliţiştii au descoperit trupul unui om decapitat, notează Le Figaro.

Victima este profesor de istorie la colegiul-liceu Bois d’Aulne, care, de curând, le-a arătat elevilor săi caricaturi cu Profetul Mohamed, în timpul unei ore de liberă exprimare.

Imaginile au fost publicate de revista satirică Charlie Hebdo.

Atacatorul, un bărbat de 48 de ani, de naționalitate algeriană, ar fi părintele unuia dintre elevii săi.

Oficialii nu au putut să se apropie de victimă imediat, deoarece atacatorul ar fi purtat o vestă cu explozibil.

Procurorul Antiterorism al Franţei a declarat că investighează atacul.

O sursă a poliţiei a spus că martorii l-au auzit pe atacator strigând „Allah Akbar” (Dumnezeu este mare – n.r.).


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *